Manja slova Veća slova RSS
>

Održane obuke novih koordinatora za praćenje implementacije modularizovanih obrazovnih programa

Održane obuke novih koordinatora za praćenje implementacije modularizovanih obrazovnih programa
Datum objave: 12.10.2021 14:07 | Autor: Slavica Jovanović

Ispis Štampaj stranicu


Slavica Jovanović


Centar za stručno obrazovanje je u periodu od 05. do 08. oktobra 2021. godine, u prostorijama Ispitnog Centra, organizovao jednodnevne obuke novih koordinatora za praćenje implementacije modularizovanih obrazovnih programa u školskoj 2021/2022. godini. Ukupno je prisustvovalo 65 novih koordinatora iz srednjih stručnih i mješovitih škola iz svih gradova Crne Gore, koji su bili podijeljeni u četiri grupe.

Prisutne su na početku održavanja obuke svakog od četiri dana obuke pozdravili Duško Rajković, direktor Centra za stručno obrazovanje i Sandra Brkanović, rukovodilac Odjeljenja za istraživanje i razvoj kvalifikacija u Centru za stručno obrazovanje.

Koordinatorima je u uvodnoj prezentaciji, predstavljen koncept rada koordinatora u srednjim stručnim i mješovitim školama kroz instrukcije o radu koordinatora i vođenje evidencije o planiranju. U okviru prezentacije, koordinatori su upoznati sa obavezama i načinom realizacije aktivnosti za koje su zaduženi. Predložen im je način organizovanja sastanaka sa nastavnicima koji realizuju stručne module i nastavnicima opšteobrazovnih predmeta u modularizovanim obrazovnim programima, kao i dokumentacija za vođenje evidencije o planiranju nastavnika.

Nakon prezentacije o najčešćim nedostacima u izradi godišnjeg plana rada i plana realizacije ishoda učenja, koordinatori su u toku četiri radionice (Pregledanje zadatog godišnjeg plana rada; Pregledanje zadatog plana realizacije ishoda učenja; Evidentiranje nastavnog časa za zadati plan realizacije i raspored časova; Upisivanje i izvođenje ocjena u odjeljenjskoj knjizi) imali priliku da isprave nedostatke u izradi godišnjih planova rada i planova realizacije ishoda učenja, da evidentiraju nastavne časove i da popune radni list za ocenjivanje, na konkretnim primjerima. Kroz diskusiju i prezentovanje urađenih vježbi, koordinatori su mogli da otklone pojedine nedoumice u vezi sa planiranjem nastave, evidentiranjem nastavnog časa i ocjenjivanjem ishoda učenja.

Prezentacije su tokom četiri dana obuke predstavile Sandra Brkanović, rukovodilac i Slavica Jovanović, samostalna savjetnica u Odjeljenju za istraživanje i razvoj kvalifikacija. Tehnička podrška za vrijeme održavanja obuke je bio Danilo Gogić, savjetnik - administrator, a obukama su prisustvovali i Srđan Obradović, koordinator i Dušan Bošković, samostalni savjetnik u Odjeljenju za istraživanje i razvoj kvalifikacija Centra za stručno obrazovanje.