Мања слова Већа слова РСС
>

Одржане обуке нових координатора за праћење имплементације модуларизованих образовних програма

Одржане обуке нових координатора за праћење имплементације модуларизованих образовних програма
Датум објаве: 12.10.2021 14:07 | Аутор: Славица Јовановић

Испис Штампај страницу


Славица Јовановић


Центар за стручно образовање је у периоду од 05. до 08. октобра 2021. године, у просторијама Испитног Центра, организовао једнодневне обуке нових координатора за праћење имплементације модуларизованих образовних програма у школској 2021/2022. години. Укупно је присуствовало 65 нових координатора из средњих стручних и мјешовитих школа из свих градова Црне Горе, који су били подијељени у четири групе.

Присутне су на почетку одржавања обуке сваког од четири дана обуке поздравили Душко Рајковић, директор Центра за стручно образовање и Сандра Бркановић, руководилац Одјељења за истраживање и развој квалификација у Центру за стручно образовање.

Координаторима је у уводној презентацији, представљен концепт рада координатора у средњим стручним и мјешовитим школама кроз инструкције о раду координатора и вођење евиденције о планирању. У оквиру презентације, координатори су упознати са обавезама и начином реализације активности за које су задужени. Предложен им је начин организовања састанака са наставницима који реализују стручне модуле и наставницима општеобразовних предмета у модуларизованим образовним програмима, као и документација за вођење евиденције о планирању наставника.

Након презентације о најчешћим недостацима у изради годишњег плана рада и плана реализације исхода учења, координатори су у току четири радионице (Прегледање задатог годишњег плана рада; Прегледање задатог плана реализације исхода учења; Евидентирање наставног часа за задати план реализације и распоред часова; Уписивање и извођење оцјена у одјељењској књизи) имали прилику да исправе недостатке у изради годишњих планова рада и планова реализације исхода учења, да евидентирају наставне часове и да попуне радни лист за оцењивање, на конкретним примјерима. Кроз дискусију и презентовање урађених вјежби, координатори су могли да отклоне поједине недоумице у вези са планирањем наставе, евидентирањем наставног часа и оцјењивањем исхода учења.

Презентације су током четири дана обуке представиле Сандра Бркановић, руководилац и Славица Јовановић, самостална савјетница у Одјељењу за истраживање и развој квалификација. Техничка подршка за вријеме одржавања обуке је био Данило Гогић, савјетник - администратор, а обукама су присуствовали и Срђан Обрадовић, координатор и Душан Бошковић, самостални савјетник у Одјељењу за истраживање и развој квалификација Центра за стручно образовање.