Manja slova Veća slova RSS
>

Održana obuka za članove radne grupe koji će učestvovati u izradi standarda zanimanja iz sektora Poljoprivreda, prehrana, veterina, podsektora Poljoprivreda

Datum objave: 15.10.2021 11:06 | Autor: Vjera Mitrović-Radošević

Ispis Štampaj stranicu


U okviru reforme srednjeg stručnog obrazovanja i izrade modularizovanih i kreditno vrednovanih obrazovnih programa, u prostorijama Centra za stručno obrazovanje i online putem „Zoom“ platforme, 27.09.2021. godine, organizovana je obuka članova radne grupe za pisanje standarda zanimanja koji predstavljaju osnovu za izradu kvalifikacija iz oblasti Poljoprivrede – biljne i stočarske proizvodnje.

Članovima radne grupe predstavljen je koncept modularizovanih programa, zasnovan na standardima kvalifikacija različitog nivoa složenosti i činjenica da su standardi zanimanja osnov za izradu programa za formalni sistem, ali i za obrazovanje odraslih. U toku obuke članovima radne grupe predstavljeni su formulari za izradu standarda zanimanja kao i način definisanja pojedinih tačaka u standardu. Članovi radne grupe su zatim kroz vježbe imali priliku da rade pojedine stavke standarda zanimanja i da kroz diskusiju otklone pojedine nejasnoće u vezi nastajanja ključnih poslova, aktivnosti za realizaciju poslova, opsega pojmova i dr.

Radna grupa će raditi na izradi standarda zanimanja nivoa IV1, III i II.

Obuci su prisustvovali nastavnici: Azra Purović, JU Srednja mješovita škola Golubovci, Veljko Tomić, JU Srednja stručna škola Bar, Dejan Milunović, JU Srednja stručna škola “Spasoje Raspopović” iz Podgorice i Nikola Simović, JU Srednja stručna škola Bijelo Polje. Predstavnicima poslodavaca koji su se odazvali pozivu na saradnju, ali nisu mogli da učestvuju na zakazanoj obuci, obuka je održana pojedinačno u narednim danima.

Obuku je sprovela Vjera Mitrović-Radošević, savjetnica u Odjeljenju za istraživanje i razvoj kvalifikacija u Centru za stručno obrazovanje, u saradnji sa Srđanom Obradovićem, koordinatorom Odjeljenja.