Мања слова Већа слова РСС
>

Одржана обука за чланове радне групе који ће учествовати у изради стандарда занимања из сектора Пољопривреда, прехрана, ветерина, подсектора Пољопривреда

Датум објаве: 15.10.2021 11:06 | Аутор: Вјера Митровић-Радошевић

Испис Штампај страницу


У оквиру реформе средњег стручног образовања и израде модуларизованих и кредитно вреднованих образовних програма, у просторијама Центра за стручно образовање и онлине путем „Зоом“ платформе, 27.09.2021. године, организована је обука чланова радне групе за писање стандарда занимања који представљају основу за израду квалификација из области Пољопривреде – биљне и сточарске производње.

Члановима радне групе представљен је концепт модуларизованих програма, заснован на стандардима квалификација различитог нивоа сложености и чињеница да су стандарди занимања основ за израду програма за формални систем, али и за образовање одраслих. У току обуке члановима радне групе представљени су формулари за израду стандарда занимања као и начин дефинисања појединих тачака у стандарду. Чланови радне групе су затим кроз вјежбе имали прилику да раде поједине ставке стандарда занимања и да кроз дискусију отклоне поједине нејасноће у вези настајања кључних послова, активности за реализацију послова, опсега појмова и др.

Радна група ће радити на изради стандарда занимања нивоа ИВ1, ИИИ и ИИ.

Обуци су присуствовали наставници: Азра Пуровић, ЈУ Средња мјешовита школа Голубовци, Вељко Томић, ЈУ Средња стручна школа Бар, Дејан Милуновић, ЈУ Средња стручна школа “Спасоје Распоповић” из Подгорице и Никола Симовић, ЈУ Средња стручна школа Бијело Поље. Представницима послодаваца који су се одазвали позиву на сарадњу, али нису могли да учествују на заказаној обуци, обука је одржана појединачно у наредним данима.

Обуку је спровела Вјера Митровић-Радошевић, савјетница у Одјељењу за истраживање и развој квалификација у Центру за стручно образовање, у сарадњи са Срђаном Обрадовићем, координатором Одјељења.