Manja slova Veća slova RSS
>

Održana obuka za članove radne grupe koji će učestvovati u izradi standarda zanimanja iz sektora Rudarstvo, metalurgija i hemijska industrija, podsektora Metalurgija

Datum objave: 15.10.2021 11:10 | Autor: Jadranka Radunović

Ispis Štampaj stranicu


U okviru reforme srednjeg stručnog obrazovanja i izrade modularizovanih i kreditno vrednovanih obrazovnih programa, Centar za stručno obrazovanje je 07.10.2021. godine, u prostorijama Centra za stručno obrazovanje, organizovao obuku članova radne grupe za pisanje standarda zanimanja koji predstavljaju osnovu za izradu kvalifikacija iz oblasti Metalurgije.

Članovima radne grupe predstavljen je koncept modularizovanih programa, zasnovan na standardima kvalifikacija različitog nivoa složenosti i činjenica da su standardi zanimanja osnov za izradu programa za formalni sistem, ali i za obrazovanje odraslih. U toku obuke članovima radne grupe predstavljeni su formulari za izradu standarda zanimanja kao i način definisanja pojedinih tačaka u standardu. Članovi radne grupe su zatim kroz vježbe imali priliku da rade pojedine stavke standarda zanimanja i da kroz diskusiju otklone pojedine nejasnoće u vezi nastajanja ključnih poslova, aktivnosti za realizaciju poslova, opsega pojmova i dr.

Radna grupa će raditi na izradi standarda zanimanja nivoa IV1 I III.

Obuci su prisustvovali predstavnici: Metalurško - tehnološkog fakulteta Univerziteta Crne Gore, Instituta za crnu metalurgiju ad Nikšić, Zlatare „Methadžović“ Podgorica, Zavoda za metrologiju Crne Gore, Uniprom KAP-a i JU Srednja stručna škola "Spasoje Raspopović" Podgorica. Predstavnicima poslodavaca koji su se odazvali pozivu na saradnju, ali nisu mogli da učestvuju na zakazanoj obuci, obuka je održana pojedinačno u narednim danima.

Obuku je sprovela Jadranka Radunović, savjetnica u Odjeljenju za istraživanje i razvoj kvalifikacija u Centru za stručno obrazovanje.