Manja slova Veća slova RSS
>

Održana obuka za članove radne grupe koji će učestvovati u izradi standarda zanimanja iz sektora Zdravstvo i socijalna zaštita, podsektora Zdravstvo

Datum objave: 15.10.2021 11:11 | Autor: Jelena Knežević

Ispis Štampaj stranicu


U okviru reforme srednjeg stručnog obrazovanja i izrade modularizovanih i kreditno vrednovanih obrazovnih programa, 07.10.2021. godine, organizovana je online obuka nastavnika i poslodavaca za izradu standarda zanimanja koji predstavljaju osnovu za izradu kvalifikacija iz oblasti Zdravstva.

Članovima radne grupe predstavljen je koncept modularizovanih programa, zasnovan na standardima kvalifikacija različitog nivoa složenosti i činjenica da su standardi zanimanja osnov za izradu programa za formalni sistem, ali i za obrazovanje odraslih. U toku obuke članovima radne grupe predstavljeni su formulari za izradu standarda zanimanja kao i način definisanja pojedinih tačaka u standardu. Članovi radne grupe su zatim kroz vježbe imali priliku da rade pojedine stavke standarda zanimanja i da kroz diskusiju otklone pojedine nejasnoće u vezi nastajanja ključnih poslova, aktivnosti za realizaciju poslova, opsega pojmova i dr.

Obuci su prisustvovali: dr Kristina Radoman, Visoka medicinska škola Berane, mr Damir Peličić, Klinički centar Crne Gore i prof. Ljiljana Pajović, JU Stručna medicinska škola Podgorica. Predstavnicima poslodavaca koji su se odazvali pozivu na saradnju, ali nisu mogli da učestvuju na zakazanoj obuci, obuka je održana pojedinačno u narednim danima.

Obuku je sprovela Jelena Knežević, savjetnica u Odjeljenju za istraživanje i razvoj kvalifikacija u Centru za stručno obrazovanje.