Manja slova Veća slova RSS
>

Održana obuka članova radne grupe koji će učestvovati u izradi standarda zanimanja iz oblasti Drumskog saobraćaja

Održana obuka članova radne grupe koji će učestvovati u izradi standarda zanimanja iz oblasti Drumskog saobraćaja
Datum objave: 19.10.2021 12:48 | Autor: Miljan Mitrović

Ispis Štampaj stranicu


U okviru reforme srednjeg stručnog obrazovanja i izrade modularizovanih i kreditno vrednovanih obrazovnih programa, Centar za stručno obrazovanje je 14.10.2021. godine, u prostorijama Mašinskog fakulteta u Podgorici, organizovao obuku članova radne grupe za pisanje standarda zanimanja koji predstavljaju osnovu za izradu kvalifikacija iz oblasti Drumskog saobraćaja.

Članovima radne grupe predstavljen je koncept modularizovanih programa, zasnovan na standardima kvalifikacija različitog nivoa složenosti i činjenica da su standardi zanimanja osnov za izradu programa za formalni sistem, ali i za obrazovanje odraslih. U toku obuke članovima radne grupe predstavljeni su formulari za izradu standarda zanimanja, kao i način definisanja pojedinih tačaka u standardu. Članovi radne grupe su zatim kroz vježbe imali priliku da rade pojedine stavke standarda zanimanja i da kroz diskusiju otklone pojedine nejasnoće u vezi nastajanja ključnih poslova, aktivnosti za realizaciju poslova, opsega pojmova i dr.

Radna grupa će raditi na izradi standarda zanimanja nivoa IV1 i III.

Obuci su prisustvovali: Srećko Kljajić – diplomirani inženjer saobraćaja i Boško Matović – doktor tehničkih nauka, saobraćajno inženjerstvo, kao i Srđan Obradović – koordinator u Odjeljenju za istraživanje i razvoj kvalifikacija Centra za stručno obrazovanje. Predstavnicima poslodavaca koji su se odazvali pozivu na saradnju, ali nijesu mogli da učestvuju na zakazanoj obuci, obuka će se održati pojedinačno u narednim danima.

Obuku je sproveo Miljan Mitrović, savjetnik u Odjeljenju za istraživanje i razvoj kvalifikacija u Centru za stručno obrazovanje.