Manja slova Veća slova RSS
>

Održano online savjetovanje za nastavnike opšteobrazovnih predmeta koji realizuju nastavu u modularizovanim obrazovnim programima

Održano online savjetovanje za nastavnike opšteobrazovnih predmeta koji realizuju nastavu u modularizovanim obrazovnim programima
Datum objave: 25.10.2021 10:26 | Autor: Slavica Jovanović

Ispis Štampaj stranicu


Zavod za školstvo i Centar za stručno obrazovanje su 22.10.2021. godine, organizovali zajedničko savjetovanje za nastavnike opšteobrazovnih predmeta koji realizuju nastavu u modularizovanim obrazovnim programima u školskoj 2021/2022. godini. Obuka je održana online preko aplikacije „Zoom“, a prisustvovalo je 92 nastavnika iz srednjih stručnih i mješovitih škola Crne Gore.
Prisutne su na početku održavanja online obuke pozdravili Duško Rajković, direktor Centra za stručno obrazovanje, Sandra Brkanović, rukovodilac Odjeljenja za istraživanje i razvoj kvalifikacija i Radoje Novović, načelnik Odjeljenja za istraživanje i razvoj obrazovanja u Zavodu za školstvo.

Na savjetovanju su razmatrane sljedeće teme:
• Procedure za izradu obrazovnih programa u stručnom obrazovanju
• Struktura obrazovnih programa zasnovanih na ishodima učenja (koncept opšteobrazovnih predmeta i stručnih modula)
• Planiranje obrazovno-vaspitnog rada u okviru opšteobrazovnih predmeta i stručnih modula
• Popunjavanje odjeljenjske knjige, ocjenjivanje i evidentiranje časa u odjeljenjskoj knjizi
• Tekuća pitanja

U okviru prve tri teme, Sandra Brkanović i Radoje Novović su upoznali nastavnike sa konceptom modularne nastave zasnovane na ishodima učenja (opšteobrazovni predmeti i stručni moduli), kao i standardima zanimanja, standardima kvalifikacija i obrazovnim programima koji su usvojeni u prethodnom periodu. U toku online obuke nastavnici su upoznati sa načinom popunjavanja, ocjenjivanja i evidentiranja časova u Odjeljenjskoj knjizi, u okviru prezentacije Slavice Jovanović, samostalne savjetnice iz Centra za stručno obrazovanje.

Nastavnicima je ukazano na značaj zajedničkog planiranja nastavnika opšteobrazovnih predmeta i stručnih modula u okviru istog obrazovnog programa, kao i na značaj dostizanja ključnih kompetencija.

O temama je vođena i diskusija u kojoj su učešće uzeli nastavnici i predstavnici Centra za stručno obrazovanje i Zavoda za školstvo.