Manja slova Veća slova RSS
>

Održane obuke pedagoga/psihologa za praćenje implementacije modularizovanih obrazovnih programa

Održane obuke pedagoga/psihologa za praćenje implementacije modularizovanih obrazovnih programa
Datum objave: 27.10.2021 14:10 | Autor: Slavica Jovanović

Ispis Štampaj stranicu


Slavica Jovanović


Centar za stručno obrazovanje je 25. i 26. oktobra 2021. godine, u prostorijama Ispitnog centra, organizovao jednodnevne obuke pedagoga/psihologa za praćenje implementacije modularizovanih obrazovnih programa u školskoj 2021/2022. godini. Ukupno je prisustvovalo 22 pedagoga i 4 psihologa iz 23 srednje stručne škole, uključujući mješovite i muzičke škole, kao i obrazovne i resursne centre iz različitih gradova Crne Gore.

Prisutne su na početku održavanja obuke pozdravili Duško Rajković, direktor Centra za stručno obrazovanje i Sandra Brkanović, rukovodilac Odjeljenja za istraživanje i razvoj kvalifikacija u Centru za stručno obrazovanje.

Pedagozima/psiholozima je u uvodnoj prezentaciji, predstavljena struktura obrazovnih programa i procedure za njihovu izradu. Kroz strukturu obrazovnog programa, poseban akcenat je stavljen na karijerne mogućnosti koje učenici imaju prilikom upisa obrazovnog programa nakon osnovne škole, koje stručne kvalifikacije i kvalifikacije nivoa obrazovanja mogu steći pri završetku kompletnog obrazovnog programa ili njegovog dijela ukoliko se radi o učenicima sa posebnim obrazovnim potrebama, marginalizovanim grupama ili učenicima koji napuštaju školovanje. Pedagozi/psiholozi koji su u većini škola članovi timova za karijernu orijentaciju, upućeni su u to da je neophodno dobro poznavanje mogućnosti koje različiti obrazovni programi pružaju, kako bi se učenici i njihovi roditelji adekvatno savjetovali prilikom upisa u stručnu školu ili nastavka školovanja. Kroz uvodnu prezentaciju je detaljno predstavljen značaj implementacije obrazovnih programa, kao i koncept rada koordinatora u srednjim stručnim i mješovitim školama kroz instrukcije o radu koordinatora i vođenje evidencije o planiranju.

U okviru prezentacije o vođenju pedagoške evidencije za modularizovane obrazovne programe, pedagozima/psiholozima je predstavljen koncept organizacije rada pedagoga/psihologa i načina vođenja evidencije o planiranju modularizovanih obrazovnih programa. U okviru prezentacije predstavljeni su i predlozi za formulare koji sadrže osnovne podatke o obrazovnim programima, modulima, ishodima učenja u okviru modula, kao i podatke o nastavnicima i koodinatorima koji realizuju obrazovne programe. U skladu sa tim je predstavljen i pozitivni primjer vođenja pedagoške evidencije u JU Stručna medicinska škola u Podgorici kroz prezentaciju pedagoškinje Adise Balote.

Nakon prezentacije o najčešćim nedostacima u izradi godišnjeg plana rada i plana realizacije ishoda učenja i upoznavanjem sa novinama u formularima od ove školske godine, pedagozi/psiholozi su u toku tri radionice (Pregledanje zadatog plana realizacije ishoda učenja; Evidentiranje nastavnog časa za zadati plan realizacije i raspored časova; Upisivanje i izvođenje ocjena u odjeljenjskoj knjizi) imali priliku da isprave nedostatke u izradi planova realizacije ishoda učenja, da evidentiraju nastavne časove i da popune radni list za ocjenjivanje, na konkretnim primjerima. Kroz diskusiju i prezentovanje urađenih vježbi, pedagozi/psiholozi su mogli da otklone pojedine nedoumice u vezi sa planiranjem nastave, evidentiranjem nastavnog časa i ocjenjivanjem ishoda učenja. Posebno je u toku vježbi ukazano na postupak upisivanja ocjena i njihovo izvođenje u odjeljenjskim knjigama za modularizovane obrazovne programe.

Prezentacije na obuci pedagoga/psihologa su predstavile Sandra Brkanović, rukovodilac i Slavica Jovanović, samostalna savjetnica u Odjeljenju za istraživanje i razvoj kvalifikacija. Tehnička podrška za vrijeme održavanja obuke je bio Danilo Gogić, savjetnik - administrator, a obukama su prisustvovali i Srđan Obradović, koordinator, Jelena Knežević i Vjera Mitrović-Radošević, samostalne savjetnice u Odjeljenju za istraživanje i razvoj kvalifikacija Centra za stručno obrazovanje.