Manja slova Veća slova RSS
>

Istraživanje o uticaju Covid-19 na obrazovanje odraslih i tržište rada

Istraživanje o uticaju Covid-19 na obrazovanje odraslih i tržište rada
Datum objave: 06.12.2021 09:05 | Autor: Gordana Bošković

Ispis Štampaj stranicu


Centar za stručno obrazovanje, kroz projekat EPALE Nacionalna služba podrške za Crnu Goru, koji se sufinansira iz ERASMUS+ programa u okviru EU Fonda, je sproveo empirijsko istraživanje o uticaju pandemije Covid-19 na obrazovanje odraslih i tržište rada. Istraživački rad sproveden je u partnerstvu sa predstavnicima NVO sektora i to sa NVU EgoKult iz Danilovgrada.

Istraživačku populaciju činili su predstavnici privrede iz cijele Crne Gore i predstavnici licenciranih ustanova za obrazovanje odraslih. Istraživački uzorak činilo je 250 privrednika i 50 predstavnika organizatora obrazovanja odraslih. Istraživanje je sprovedeno od 1. juna do 1. jula 2021. godine putem online upitnika koji je razvio Centar za stručno obrazovanje, a sve u cilju ispitivanja uticaja pandemije Covid-19 na poslovanje u Crnoj Gori i na funkcionisanje sistema obrazovanja odraslih. U ovoj publikaciji objavljenoj na crnogorskom i engleskom jeziku, predstavljeni su ključni nalazi empirijskog istraživačkog rada, kao i podsticajne preporuke za jačanje simbioze između privrede i obrazovanja odraslih, kao jednog od ključnih mehanizama neutralisanja posljedica izazvanih korona virusom. Svi podaci u izvještaju predstavljeni su u vidu grafikona sa analitičkim prikazom dobijenih rezultata i to kroz dvije prizme: opšti uticaj pandemije Covid-19 na poslovanje preduzeća i broj zaposlenih tokom pandemije i njen uticaj na potražnju i izvođenje obuka namijenjenih odraslim polaznicima u cilju sticanja stručnih kvalifikacija i ključnih kompetencija. Istraživanje obuhvata licencirane ustanove sa teritorije Crne Gore koje izvode programe obrazovanja za sticanje stručnih kvalifikacija i ključnih kompetencija. Takođe, istraživanje za drugi uzorak imaju preduzeća koja pripadaju sektorima: hotelijerstvo i turizam, trgovina, ugostiteljstvo, usluge, zanatstvo, saobraćaj i građevina, koji su od strateškog značaja za ekonomski prosperitet Crne Gore, a spadaju, prema brojnim analizama, u sektore koji su najpogođeniji posljedicama pandemije Covid-19.

Istraživanje u cjelosti možete preuzeti putem linka https://epale.ec.europa.eu/en/node/310713, a ukoliko niste registrovani na EPALE, neophodno je da popunite kratak registracioni formular
https://epale.ec.europa.eu/en/user/register.