Мања слова Већа слова РСС
>

Директор Центра за стручно образовање, Душко Рајковић, изабран је за предсједавајућег регионалне мреже институција стручног образовања

Директор Центра за стручно образовање, Душко Рајковић, изабран је за предсједавајућег регионалне мреже институција стручног образовања
Датум објаве: 16.12.2021 13:51 | Аутор: Сандра Бркановић

Испис Штампај страницу


Сандра Бркановић

У оквиру обиљежавања десетогодишњице постојања Регионалне мреже ВЕТ институција - СЕЕВЕТ Нет, организован је избор новог предсједавајућег. Умјесто досадашњег предсједавајућег Гојка Бановића, директора Центра за стручно образовање у оквиру Завода за унапређивање образовање и васпитања Републике Србије, једногласно је изабран директор Центра за стручно образовање Црне Горе, Душко Рајковић, на основу гласова представника економија: Албаније, Босне и Херцеговине, Сјеверне Македоније, Србије и Црне Горе. Господин Гојко Бановић се захвалио на досадашњој сарадњи и пожелио пуно успјеха новом предсједавајућем који је уједно био и први предсједавајући приликом формирања мреже СЕЕВЕТ 2011. године. Господин Душко Рајковић се захвалио представницима економија на указаном повјерењу и најавио наставак успјешне сарадње у реализацији заједничких регионалних активности у области стручног образовања.

Сарадња у југоисточној Европи у области стручног образовања и оспособљавања на нивоу владиних институција стручног образовања озваничена је још 2011. године, када је потписан Споразум о сарадњи између институција стручног образовања (ВЕТ) у региону. Тада је створена Регионална мрежа ВЕТ институција (СЕЕВЕТ Нет) и потписан споразум између институција ВЕТ-а из Албаније, Босне и Херцеговине, Бугарске, Републике Сјеверне Македоније, Молдавије, Црне Горе, Румуније и Србије. Потписивањем Споразума обиљежено је успостављање Мреже за стручно образовање и оспособљавање у југоисточној Европи (СЕЕВЕТ Нет), као покретачке снаге регионалне сарадње и модернизације у области стручног образовања, усмјерене на развој квалификација у стручном образовању, осигурање квалитета и унапређења цјеложивотног учења и социјалног партнерства у сектору стручног образовања. Иницијатива за реформу образовања у југоисточној Европи (ЕРИ СЕЕ), заснована на претходној дугогодишњој сарадњи са ВЕТ националним институцијама на регионалном нивоу, добила је задатак да званично координира функционисање мреже СЕЕВЕТ и организује различите формате активности на изградњи капацитета за своје чланице. У децембру 2016. организован је први радни састанак WБА4WБЛ који је окупио ВЕТ агенције и привредне коморе који су се сложили о главним циљевима будуц́е сарадње:

• Развој и модернизација заједничких стандарда занимања и квалификација.
• Успостављање онлине платформе за размјену идеја, методологија, приручника, прописа, образовних програма, наставног материјала и сл.
• Унапређење учења заснованог на раду у региону.

Наведене области су послужиле као основа за даље активности WБА4WБЛ са циљем развоја регионалних пројеката који ц́е се фокусирати на горе дефинисане заједничке циљеве.

Током 2017. и 2018. године, организован је низ консултативних активности и радионица међу члановима WБА4WБЛ што је резултирало:

• Постављање онлине платформе за учење на западном Балкану за учење засновано на раду,
• Заједнички оквир за развој регионалних стандарда за занимања,
• Пројекат ТО РЕГОС, који је аустријска развојна агенција одобрила за финансирање 2019. године средствима Аустријске развојне агенције, а који је успјешно реализован у периоду од 2019. до 2021. године,
• Пројекат ЕQЕТ СЕЕ, који је аустријска развојна агенција одобрила за финансирање 2021. године средствима Аустријске развојне агенције, а који ће се реализовати у периоду од новембра 2021. године до септембра 2024. године.