Мања слова Већа слова РССВијести

26.04.2021.

Награда за предузеће за вјежбу из Црне Горе на Међународном онлине сајму у Бугарској

У организацији Министарства образовања Бугарске и бугарског Сервис центра предузећа за вјежбу, у периоду од 21. до 23. априла 2021. године, одржан је Међународни онлине сајам виртуелних предузећа за вјежбу. Своје услуге и производе на сајму су представила предузећа за вјежбу из Црне Горе, и то: Боx, Гарден хербс, Л 'одоре ди роса, Магелан Травел, Магиц мобиле, Оморфиа и Савон натурел из ЈУ СЕШ „Мирко Вешовић“ - Подгорица и Ник Цолд из ЈУ Економско-угоститељска школа из Никшића. На сајму се представило 166 предузећа за вјежбу из шест земаља. Учесници су се такмичили из више различитих категорија. Сајам је по први пут одржан онлине.

23.04.2021.

Одржан онлине састанак са директорима средњих стручних и мјешовитих школа у вези са организацијом завршних испита у школској 2020/2021. години

Центар за стручно образовање је 20.04.2021. године, организовао онлине састанак са директорима средњих стручних и мјешовитих школа у вези са организацијом завршних испита у школској 2020/2021. години за модуларизоване образовне програме и образовне програме који су усвојени прије 2017. године. Састанак је одржан онлине преко апликације „Зоом“, а присуствовало је 37 директора средњих стручних и мјешовитих школа, као и њихових сарадника, из различитих градова Црне Горе.

21.04.2021.

Позив за учешће у реализацији пројекта “Интернационализација система за стручно оспособљавање у земљама западног Балкана” ИНТЕРВЕТ WБ

Привредна комора Црне Горе у сарадњи са организацијом Унисер из Италије имплементира пројекат “Интернационализација система за стручно оспособљавање у земљама западног Балкана” ИНТЕРВЕТ WБ. Поред Црне Горе, Пројекат се имплементира у земљама региона: Албанија, Босна и Херцеговина, Косово, Сјеверна Македонија и Србија, као и у осам земаља Европске Уније. Циљ Пројекта је унапређење стручног образовања са посебним освртом на знања и вјештине стечене кроз праксу, као и рада организација из ове области. Кроз Пројекат су предвиђене обуке и мобилност наставника и инструктора у оквиру региона и земаља ЕУ.

12.04.2021.

Центар за стручно образовање је званично номинован за референтну националну установу за осигурање квалитета у стручном образовању у оквиру мрежа Европског оквира за осигурање квалитета у стручном образовању (ЕQАВЕТ)

Позивом Европске Комисије, који је прво послат господину Бојану Шаркићу, шефу Мисије за Црну Гору у Европској Унији, а затим и Министарству просвјете, науке, културе и спорта, Црна Гора је добила могућност да кандидује институцију која ће бити дио ЕQАВЕТ мреже састављене од чланова ЕУ, представника партнера ЕУ и ЕУ асоцијација пружаоца стручног образовања.

12.04.2021.

Одржан онлине састанак са ужим тимовима наставника, који ће радити на креирању јединствених база питања и одговора, за завршни испит у оквиру модуларизованих образовних програма

Центар за стручно образовање је 08.04.2021. године, организовао онлине састанак претходно формираних ужих тимова наставника средњих стручних и мјешовитих школа, у циљу израде базе питања и одговора за завршни испит у оквиру 9 модуларизованих образовних програма у школској 2020/2021. години: Електроинсталатер, Монтер електронске комуникационе инфраструктуре, Конобар, Кувар, Продавач, Фризер, Модни кројач, Произвођач прехрамбених производа и Водоинсталатер. Састанак је одржан онлине преко апликације „Зоом“, а присуствовало је 29 наставника и координатора средњих стручних и мјешовитих школа из различитих градова Црне Горе у којима се ове школске године спроводи полагање завршног испита по модуларизованим образовним програмима.

05.04.2021.

Одржани онлине састанци са наставницима у вези припреме завршног испита у оквиру модуларизованих образовних програма

Центар за стручно образовање је 29. и 30.03.2021. године, организовао онлине састанке наставника средњих стручних и мјешовитих школа, ради дефинисања заједничког концепта израде базе питања и одговора за завршни испит у оквиру модуларизованих образовних програма у школској 2020/2021. години. Састанци су одржани онлине преко апликације „Зоом“, а присуствовало је 63 наставника и координатора средњих стручних и мјешовитих школа из свих градова Црне Горе у којима се ове школске године спроводи полагање завршног испита по модуларизованим образовним програмима.

30.03.2021.

Одржана обука чланова радне групе који ће учествовати у изради образовних програма из сектора Инжењерство и производне технологије, подсектора Машинство

У суботу, 27.03.2021. године, одржана је онлине обука чланова радне групе који ће учествовати у изради образовних програма из области Машинске енергетике и Термотехнике. Обуци је присуствовало 15 наставника из четири средње стручне школе у којима се реализује ова област: ЈУ Средња стручна школа Бијело Поље, ЈУ Средња стручна школа „Иван Ускоковић“ Подгорица, ЈУ Средња мјешовита школа „Младост“ Тиват и ЈУ Средња стручна школа Пљевља. За професоре са Машинског факултета и представнике привреде, ова обука ће бити организована накнадно.

30.03.2021.

Одржана обука чланова радне групе који ће учествовати у изради образовних програма из сектора Здравство и социјална заштита, подсектора Здравство

У петак, 26.03.2021. године, одржана је онлине обука чланова радне групе који ће учествовати у изради образовних програма из области Стоматологије. Обуци је присуствовало девет наставника из двије средње стручне школе у којима се реализује ова област: ЈУ Стручна медицинска школа Подгорица, ЈУ Средња медицинска школа „Др Бранко Зоговић“ и један представник Медицинског факултета- смјера Стоматологија.

29.03.2021.

Одржан први састанак чланова радне групе који ће учествовати у изради образовних програма из сектора Пољопривреда, прехрана и ветерина, подсектора Шумарство и обрада дрвета

У уторак, 16.03.2021. године, одржана је онлине обука чланова радне групе који ће учествовати у изради образовних програма из области обраде дрвета. Обуци је присуствовало 5 наставника из четири средње стручне школе који су стручни за ову област: ЈУ ССШ “Вукадин Вукадиновић”, ЈУ ССШ Пљевља, ЈУ ССШ Беране и ЈУ ГГШ “Инг. Марко Радевић” Подгорица.

29.03.2021.

Одржана обука чланова радне групе који ће учествовати у изради образовног програма из сектора Здравство и социјална заштита, подсектора Здравство

У четвртак, 25.03.2021. године, одржана је обука чланова радне групе који ће учествовати у изради образовног програма из сектора Здравство и социјална заштита, подсектора Здравство. Обуци је присуствовало 5 наставника из ЈУ Стручна медицинска школа, Подгорица, један професор са Медицинског факултета и 2 преставника привреде. За остале представнике привреде, ова обука ће бити организована накнадно.