Manja slova Veća slova RSSVijesti

17.05.2021.

Održani online sastanci sa užim i širim timovima nastavnika, koji su radili na kreiranju jedinstvenih baza pitanja i odgovora za završni ispit u okviru modularizovanih obrazovnih programa

Održani online sastanci sa užim i širim timovima nastavnika, koji su radili na kreiranju jedinstvenih baza pitanja i odgovora za završni ispit u okviru modularizovanih obrazovnih programa Centar za stručno obrazovanje je 13. i 14. maja 2021. godine, organizovao online sastanke sa prethodno formiranim užim i širim timovima nastavnika srednjih stručnih i mješovitih škola, u cilju formiranja baza pitanja i odgovora za završni ispit, a koji bi se koristili za izradu testova za stručnu teoriju u okviru 9 modularizovanih obrazovnih programa u školskoj 2020/2021. godini: Elektroinstalater, Monter elektronske komunikacione infrastrukture, Konobar, Kuvar, Prodavač, Frizer, Modni krojač, Proizvođač prehrambenih proizvoda i Vodoinstalater. Sastanci su održani online preko aplikacije „Zoom“, a prisustvovao je 81 nastavnik i koordinator srednjih stručnih i mješovitih škola iz različitih gradova Crne Gore u kojima se ove školske godine sprovodi polaganje završnog ispita po modularizovanim obrazovnim programima.

10.05.2021.

Poziv srednjim stručnim i mješovitim školama u Crnoj Gori za učešće u raspravi o nacrtima modularizovanih obrazovnih programa čija je implementacija planirana od školske 2021/22. godine

Centar za stručno obrazovanje objavljuje nacrte 11 novih modularizovanih obrazovnih programa koji su urađeni u skladu sa planom i propisanom procedurom, uz podršku IPA Projekta „Razvoj kvalifikacija stručnog obrazovanja u skladu sa potrebama tržišta rada”, koji u Crnoj Gori realizuje konzorcijum čiji je glavni partner Particip GmbH, u skladu sa važećom Metodologijom za izradu modularizovanih obrazovnih programa u srednjem stručnom obrazovanju, i to:

26.04.2021.

Nagrada za preduzeće za vježbu iz Crne Gore na Međunarodnom online sajmu u Bugarskoj

U organizaciji Ministarstva obrazovanja Bugarske i bugarskog Servis centra preduzeća za vježbu, u periodu od 21. do 23. aprila 2021. godine, održan je Međunarodni online sajam virtuelnih preduzeća za vježbu. Svoje usluge i proizvode na sajmu su predstavila preduzeća za vježbu iz Crne Gore, i to: Box, Garden herbs, L 'odore di rosa, Magelan Travel, Magic mobile, Omorfia i Savon naturel iz JU SEŠ „Mirko Vešović“ - Podgorica i Nik Cold iz JU Ekonomsko-ugostiteljska škola iz Nikšića. Na sajmu se predstavilo 166 preduzeća za vježbu iz šest zemalja. Učesnici su se takmičili iz više različitih kategorija. Sajam je po prvi put održan online.

23.04.2021.

Održan online sastanak sa direktorima srednjih stručnih i mješovitih škola u vezi sa organizacijom završnih ispita u školskoj 2020/2021. godini

Centar za stručno obrazovanje je 20.04.2021. godine, organizovao online sastanak sa direktorima srednjih stručnih i mješovitih škola u vezi sa organizacijom završnih ispita u školskoj 2020/2021. godini za modularizovane obrazovne programe i obrazovne programe koji su usvojeni prije 2017. godine. Sastanak je održan online preko aplikacije „Zoom“, a prisustvovalo je 37 direktora srednjih stručnih i mješovitih škola, kao i njihovih saradnika, iz različitih gradova Crne Gore.

21.04.2021.

Poziv za učešće u realizaciji projekta “Internacionalizacija sistema za stručno osposobljavanje u zemljama zapadnog Balkana” INTERVET WB

Privredna komora Crne Gore u saradnji sa organizacijom Uniser iz Italije implementira projekat “Internacionalizacija sistema za stručno osposobljavanje u zemljama zapadnog Balkana” INTERVET WB. Pored Crne Gore, Projekat se implementira u zemljama regiona: Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Sjeverna Makedonija i Srbija, kao i u osam zemalja Evropske Unije. Cilj Projekta je unapređenje stručnog obrazovanja sa posebnim osvrtom na znanja i vještine stečene kroz praksu, kao i rada organizacija iz ove oblasti. Kroz Projekat su predviđene obuke i mobilnost nastavnika i instruktora u okviru regiona i zemalja EU.

12.04.2021.

Centar za stručno obrazovanje je zvanično nominovan za referentnu nacionalnu ustanovu za osiguranje kvaliteta u stručnom obrazovanju u okviru mreža Evropskog okvira za osiguranje kvaliteta u stručnom obrazovanju (EQAVET)

Pozivom Evropske Komisije, koji je prvo poslat gospodinu Bojanu Šarkiću, šefu Misije za Crnu Goru u Evropskoj Uniji, a zatim i Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta, Crna Gora je dobila mogućnost da kandiduje instituciju koja će biti dio EQAVET mreže sastavljene od članova EU, predstavnika partnera EU i EU asocijacija pružaoca stručnog obrazovanja.

12.04.2021.

Održan online sastanak sa užim timovima nastavnika, koji će raditi na kreiranju jedinstvenih baza pitanja i odgovora, za završni ispit u okviru modularizovanih obrazovnih programa

Centar za stručno obrazovanje je 08.04.2021. godine, organizovao online sastanak prethodno formiranih užih timova nastavnika srednjih stručnih i mješovitih škola, u cilju izrade baze pitanja i odgovora za završni ispit u okviru 9 modularizovanih obrazovnih programa u školskoj 2020/2021. godini: Elektroinstalater, Monter elektronske komunikacione infrastrukture, Konobar, Kuvar, Prodavač, Frizer, Modni krojač, Proizvođač prehrambenih proizvoda i Vodoinstalater. Sastanak je održan online preko aplikacije „Zoom“, a prisustvovalo je 29 nastavnika i koordinatora srednjih stručnih i mješovitih škola iz različitih gradova Crne Gore u kojima se ove školske godine sprovodi polaganje završnog ispita po modularizovanim obrazovnim programima.

05.04.2021.

Održani online sastanci sa nastavnicima u vezi pripreme završnog ispita u okviru modularizovanih obrazovnih programa

Centar za stručno obrazovanje je 29. i 30.03.2021. godine, organizovao online sastanke nastavnika srednjih stručnih i mješovitih škola, radi definisanja zajedničkog koncepta izrade baze pitanja i odgovora za završni ispit u okviru modularizovanih obrazovnih programa u školskoj 2020/2021. godini. Sastanci su održani online preko aplikacije „Zoom“, a prisustvovalo je 63 nastavnika i koordinatora srednjih stručnih i mješovitih škola iz svih gradova Crne Gore u kojima se ove školske godine sprovodi polaganje završnog ispita po modularizovanim obrazovnim programima.

30.03.2021.

Održana obuka članova radne grupe koji će učestvovati u izradi obrazovnih programa iz sektora Inženjerstvo i proizvodne tehnologije, podsektora Mašinstvo

U subotu, 27.03.2021. godine, održana je online obuka članova radne grupe koji će učestvovati u izradi obrazovnih programa iz oblasti Mašinske energetike i Termotehnike. Obuci je prisustvovalo 15 nastavnika iz četiri srednje stručne škole u kojima se realizuje ova oblast: JU Srednja stručna škola Bijelo Polje, JU Srednja stručna škola „Ivan Uskoković“ Podgorica, JU Srednja mješovita škola „Mladost“ Tivat i JU Srednja stručna škola Pljevlja. Za profesore sa Mašinskog fakulteta i predstavnike privrede, ova obuka će biti organizovana naknadno.

30.03.2021.

Održana obuka članova radne grupe koji će učestvovati u izradi obrazovnih programa iz sektora Zdravstvo i socijalna zaštita, podsektora Zdravstvo

U petak, 26.03.2021. godine, održana je online obuka članova radne grupe koji će učestvovati u izradi obrazovnih programa iz oblasti Stomatologije. Obuci je prisustvovalo devet nastavnika iz dvije srednje stručne škole u kojima se realizuje ova oblast: JU Stručna medicinska škola Podgorica, JU Srednja medicinska škola „Dr Branko Zogović“ i jedan predstavnik Medicinskog fakulteta- smjera Stomatologija.