Manja slova Veća slova RSSVijesti

07.02.2022.

Održana obuka za članove radne grupe koji će učestvovati u izradi standarda stručnih kvalifikacija iz sektora Zdravstvo i socijalna zaštita, podsektora Zdravstvo, oblast Zdravstvena njega

Održana obuka za članove radne grupe koji će učestvovati u izradi standarda stručnih kvalifikacija iz sektora Zdravstvo i socijalna zaštita, podsektora Zdravstvo, oblast Zdravstvena njega U okviru reforme srednjeg stručnog obrazovanja i izrade modularizovanih i kreditno vrednovanih obrazovnih programa, Centar za stručno obrazovanje je 04.02.2022. godine, u svojim prostorijama, organizovao uživo i online preko aplikacije „Zoom“ obuku članova radne grupe za pisanje standarda stručnih kvalifikacija koji predstavljaju osnovu za izradu obrazovnog programa Zdravstveni tehničar. Radna grupa će raditi na izradi četiri standarda stručnih kvalifikacija: Zdravstveni tehničar za rad u hospitalnim ustanovama, Zdravstveni tehničar za rad u ustanovama primarne zdravstvene zaštite, Zdravsteni tehničar za rad u predškolskim ustanovama i Zdravstveni tehničar za gerijatriju i palijativnu njegu.

04.02.2022.

Održana obuka za članove radne grupe koji će učestvovati u izradi standarda stručnih kvalifikacija iz sektora Rudarstvo, metalurgija, hemijska industrija, podsektora Metalurgija

Održana obuka za članove radne grupe koji će učestvovati u izradi standarda stručnih kvalifikacija iz sektora Rudarstvo, metalurgija, hemijska industrija, podsektora Metalurgija

U okviru reforme srednjeg stručnog obrazovanja i izrade modularizovanih i kreditno vrednovanih obrazovnih programa, Centar za stručno obrazovanje je 27.01.2022. godine, u svojim prostorijama, organizovao obuku članova radne grupe za pisanje standarda stručnih kvalifikacija koji predstavljaju osnovu za izradu obrazovnih programa Tehničar metalurgije i Obrađivač plemenitih metala i legura. Radna grupa će raditi na izradi četiri standarda stručnih kvalifikacija: Tehničar industrije aluminijuma, Tehničar industrije čelika, Obrađivač plemenitih metala i legura u čvrstom stanju i Obrađivač plemenitih metala i legura u tečnom stanju.

25.01.2022.

Poziv učenicima iz oblasti ekonomije za učešće u „Zimskom izazovu u okviru pripreme za Međunarodnu ekonomsku olimpijadu“ - IEOx WinterChallenge (IEOx WiC)

IEOx WiC je otvoreno onlajn takmičenje koje je kreirala IEOx zajednica za sve učenike mlađe od 21 godine. Do sada je registrovano više od 450 učesnika iz 31 zemlje svijeta.

11.01.2022.

Realizovana manifestacija „XX Dani obrazovanja i učenja odraslih“

Jubilarna manifestacija „XX Dani obrazovanja i učenja odraslih“ realizovana je u periodu od 01. do 21. decembra 2021. godine. Glavni organizator manifestacije bio je JU Centar za stručno obrazovanje, a koordinaciju ove aktivnosti vršilo je Odjeljenje za obrazovanje odraslih i cjeloživotno učenje.

10.01.2022.

Početak realizacije programa obrazovanja za azilante i strance pod supsidijarnom zaštitom u Centru za obrazovanje odraslih JU Gimnazija ”Slobodan Škerović”

Početak realizacije programa obrazovanja za azilante i strance pod supsidijarnom zaštitom u Centru za obrazovanje odraslih JU Gimnazija ”Slobodan Škerović”

Akcionim planom za sprovođenje Strategije o migracijama i reintegraciji povratnika u Crnoj Gori (2021-2025) za 2021-2022. godinu, predviđene su aktivnosti koje se odnose na učenje crnogorskog - srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti i istorije i kulturne baštine Crne Gore za azilante i strance pod supsidijarnom zaštitom.

10.01.2022.

Završni događaj ASIQ projekta u organizaciji Resursnog centra za djecu i mlade Podgorica

Završni događaj ASIQ projekta - “Zajedno za bolju socijalnu inkluziju i kvalitetnije obrazovanje“ je organizovan je 28.12.2021. godine u multimedijalnoj sali KIC -a “Budo Tomović” u Podgorici.

10.01.2022.

Objavljen konkurs ZUNS-a za pribavljanje rukopisa za 2022. godinu

Obavještavamo sve zainteresovane autore da je Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Podgorica objavio Konkurs za pribavljanje rukopisa za 2022. godinu, među kojima su naslovi namijenjeni srednjim stručnim školama. Tekst konkursa možete pronaći ovdje:

28.12.2021.

Poziv učenicima srednjih stručnih škola za učešće u procesu mobilnosti u okviru E+ projekta „Povezani kroz mobilnost“

U okviru Erasmus+ projekta „Povezani kroz mobilnost“ („Connected through mobility“), Projektni tim Centra za stručno obrazovanje objavljuje poziv za učešće u procesu mobilnosti koji se odnosi na učenike koji pohađaju obrazovne programe iz oblasti turizma i ugostiteljstva (spisak obrazovnih programa je naveden u pozivu). Druge oblasti će biti obuhvaćene narednim pozivima.

24.12.2021.

Održana naknadna obuka koordinatora i pedagoga/psihologa za praćenje implementacije modularizovanih obrazovnih programa

Održana naknadna obuka koordinatora i pedagoga/psihologa za praćenje implementacije modularizovanih obrazovnih programa

Centar za stručno obrazovanje je 20. decembra 2021. godine, u prostorijama Ispitnog centra, organizovao jednodnevnu naknadnu obuku koordinatora i pedagoga/psihologa za praćenje implementacije modularizovanih obrazovnih programa u školskoj 2021/2022. godini. Ukupno je bilo 13 učesnika obuke, od čega je bilo prisutno 6 koordinatora i 7 pedagoga/psihologa iz srednjih stručnih i mješovitih škola iz više gradova Crne Gore.

24.12.2021.

Održana naknadna obuka nastavnika za implementaciju modularizovanih obrazovnih programa

Centar za stručno obrazovanje je u periodu od 15. do 17.12.2021. godine, organizovao naknadnu obuku nastavnika koji realizuju obavezne i/ili izborne stručne module u školskoj 2021/2022. godini u okviru modularizovanih obrazovnih programa iz različitih oblasti. Obuka nastavnika je bila dvodnevna, pri čemu je prvi dan obuke održan online za sve nastavnike preko aplikacije „Zoom“, a drugi dan je održan uživo sa grupama nastavnika. Ukupno je prisustvovalo 29 nastavnika srednjih stručnih i mješovitih škola iz svih gradova Crne Gore.