Мања слова Већа слова РССВијести

27.09.2021.

Одржан округли сто „Подршка привреде у развоју нових квалификација потребних тржишту рада из сектора Рударство, металургија и хемијска индустрија (подсектор Металургија)“

У сриједу 22.09.2021. године, у просторијама Центра за стручно образовање одржан је округли сто на тему: „Подршка привреде у развоју нових квалификација потребних тржишту рада из сектора Рударство, металургија и хемијска индустрија (подсектор Металургија)“.

24.09.2021.

Одржан кицк офф меетинг у оквиру пројекта „Цоннецтед Тхроугх Мобилитy“

Одржан кицк офф меетинг у оквиру пројекта „Цоннецтед Тхроугх Мобилитy“

Поводом званичног почетка пројекта „Цоннецтед тхроугх мобилитy“ који ће се у Црној Гори реализовати у наредне три године, 17. и 18. септембра 2021. године, у Мађарској је одржан кицк офф меетинг, који је био први састанак координатора пројекта свих земаља учесница. Пројекат заступа организација МеОут из Мађарске, а Центар за стручно образовање је јуна 2020. године постао партнерска институција, на основу препоруке Мађарске амбасаде у Црној Гори.

24.09.2021.

Одржана онлине обука директора и помоћника директора средњих стручних и мјешовитих школа у којима се реализују модуларизовани образовни програми

Одржана онлине обука директора  и помоћника директора средњих стручних и мјешовитих школа у којима се реализују  модуларизовани образовни програми

Центар за стручно образовање је у сарадњи са Заводом за школство, 10.09.2021. године, организовао онлине обуку директора и помоћника директора средњих стручних и мјешовитих школа у којима се реализују модуларизовани образовни програми. Обука је била организована преко апликације „Зоом“.

24.09.2021.

Одржана обука наставника за имплементацију модуларизованих образовних програма

Одржана обука наставника за имплементацију модуларизованих образовних програма

Центар за стручно образовање је у периоду од 26.08.2021. до 20.09.2021. године, организовао обуку наставника који реализују обавезне и/или изборне стручне модуле у школској 2021/2022. години у оквиру модуларизованих образовних програма из различитих области. Обука наставника је била дводневна, при чему је први дан обуке одржан онлине за све наставнике преко апликације „Зоом“, а други дан је одржан уживо са групама наставника. Укупно је присуствовало 189 наставника средњих стручних и мјешовитих школа из свих градова Црне Горе.

23.09.2021.

Објављене публикације у оквиру ТО РЕГОС пројекта

У оквиру ТО РЕГОС пројекта који је реализован у шест економија региона (Албанији, Босни и Херцеговини, Косову, Сјеверној Македонији, Србији и Црној Гори), објављене су публикације које се односе на пројекат у цјелини, као и методологије за израду регионално заснованих стандарда занимања и регионално заснованих стандарда квалификација.

20.09.2021.

Одржан округли сто на тему „Развој нових квалификација из области Пољопривреде“

У петак 17.09.2021. године, у просторијама Центра за стручно образовање одржан је округли сто на тему: „Развој нових квалификација из области Пољопривреде“.

13.09.2021.

Обиљежен 8. септембар – Међународни дан писмености

Центар за стручно образовање је у сарадњи са Црвеним крстом Црне Горе 08.09.2021. године, организовао тематски састанак „Писменост и родитељске компетенције“ у просторијама Кампа на Конику за заинтересоване РЕ родитеље.

13.09.2021.

Одржана обука наставника под називом „Обука за развој наставних материјала“ у оквиру ИПА пројекта "Израда образовних програма у складу са потребама тржишта рада"

Одржана обука наставника под називом „Обука за развој наставних материјала“ у оквиру ИПА пројекта "Израда образовних програма у складу са потребама тржишта рада"

У оквиру ИПА пројекта "Израда образовних програма у складу са потребама тржишта рада" одржана је обука наставника под називом Обука за развој наставних материјала 18. и 19. августа 2021. године у хотелу „Подгорица“, у Подгорици. Обуци су присуствовала 23 наставника из средњих стручних и мјешовитих школа из више градова Црне Горе.

13.09.2021.

Представљени резултати ИПА пројекта у оквиру телевизијског гостовања

Поводом завршетка ИПА пројекта “Израда образовних програма у складу са потребама тржишта рада“, на телевизији ТВ7 гостовао је Алеxандер Сибони, кључни експерт за обуку наставника у оквиру пројекта.

13.09.2021.

Представљени резултати ИПА пројекта “Израда образовних програма у складу са потребама тржишта рада“

Представљени резултати ИПА пројекта “Израда образовних програма у складу са потребама тржишта рада“

Поводом завршетка ИПА пројекта “Израда образовних програма у складу са потребама тржишта рада”, који финансира Европска Унија, а имплементира конзорцијум који чине двије компаније: Партицип и Инбас, 07. августа 2021. године, у просторијама Центра за стручно образовање представљени су резултати пројектних активности. Главни циљ пројекта, који је у Црној Гори реализован у периоду од 2019. до 2021. године, био је допринос модернизацији система стручног образовања у складу са брзим технолошким развојем и потребама које на тржишту рада постоје. Уз експертску помоћ, Министарство просвјете, науке, културе и спорта и Центар за стручно образовање, реализовали су овај пројекат у сарадњи са Заводом за школство, Привредном комором, Унијом послодаваца, Заводом за запошљавање и осталим субјектима.