Manja slova Veća slova RSSVijesti

07.02.2019.

Održana obuka za članove Radne grupe koji će učestvovati u izradi standarda stručnih kvalifikacija iz sektora Interdisciplinarna područja, podsektora Saobraćaj i komunikacije/Ekonomija i pravo

U okviru reforme srednjeg stručnog obrazovanja i izrade modularizovanih i kreditno vrednovanih obrazovnih programa, Centar za stručno obrazovanje je 26.12.2018. godine, u prostorijama Centra organizovao obuku članova Radne grupe za pisanje standarda stručnih kvalifikacija koji predstavljaju osnovu za izradu obrazovnog programa Tehničar za logistiku. Radna grupa će raditi na izradi tri standarda stručnih kvalifikacija: Špediterski tehničar, Carinski tehničar i Tehničar za organizaciju transporta.

07.02.2019.

Održana obuka za članove Radne grupe koji će učestvovati u izradi standarda stručnih kvalifikacija iz sektora Turizam, trgovina i ugostiteljstvo, podsektora Ugostiteljstvo, oblast Poslastičarstvo

U okviru reforme srednjeg stručnog obrazovanja i izrade modularizovanih i kreditno vrednovanih obrazovnih programa, Centar za stručno obrazovanje je 26. 12. 2018. godine, u prostorijama Centra za stručno obrazovanje, organizovao obuku članova Radne grupe za pisanje standarda stručnih kvalifikacija koji predstavljaju osnovu za izradu obrazovnog programa Poslastičar. Radna grupe će raditi na izradi četiri standarda stručnih kvalifikacija: Poslastičar složenih poslastičarskih proizvoda, Poslastičar jednostavnihi poslastičarskih proitzvoda, Pomoćnik poslastičara složenih poslastičarskih proizvoda i Pomoćnik poslastičara jednostavnih poslastičarskih proizvoda.

07.02.2019.

Održana obuka za članove Radne grupe koji će učestvovati u izradi standarda stručnih kvalifikacija iz sektora Građevinarstvo i uređenje prostora, podsektora Građevinarstvo

U okviru reforme srednjeg stručnog obrazovanja i izrade modularizovanih i kreditno vrednovanih obrazovnih programa, Centar za stručno obrazovanje je 24.12.2018. godine, u prostorijama Centra za stručno obrazovanje, organizovao obuku članova Radne grupe za pisanje standarda stručnih kvalifikacija koji predstavljaju osnovu za izradu obrazovnih programa Građevinski tehničar za visokogradnju, Građevinski tehničar za niskogradnju i hidrogradnju i Izvođač građevinskih radova. Radna grupe će raditi na izradi deset standarda stručnih kvalifikacija: Građevinski tehničar za projektovanje objekata visokogradnje, Građevinsko-arhitektonski tehničar za izvođenje objekata visokogradnje, Građevinski tehničar za kontrolu kvaliteta, Građevinski tehničar za niskogradnju, Građevinski tehničar za hidrogradnju, Armirač, Zidar, Tesar, Izolater i Pomoćnik izvođača građevinskih radova.

07.02.2019.

Održana obuka za članove Radne grupe koji će učestvovati u izradi standarda stručnih kvalifikacija iz sektora Rudarstvo, metalurgija, hemijska industrija, podsektora Hemijska industrija

U okviru reforme srednjeg stručnog obrazovanja i izrade modularizovanih i kreditno vrednovanih obrazovnih programa, Centar za stručno obrazovanje je 17.12.2018. godine, u prostorijama Centra za stručno obrazovanje, organizovao obuku članova Radne grupe za pisanje standarda stručnih kvalifikacija koji predstavljaju osnovu za izradu obrazovnih programa Tehničar hemijsko-farmaceutskih procesa i ispitivanja i Operater hemijskih procesa i ispitivanja. Radna grupe će raditi na izradi pet standarda stručnih kvalifikacija: Tehničar industrijske hemijske tehnologije, Tehničar hemijskih ispitivanja, Tehničar industrijske farmaceutske tehnologije, Operater hemijskih tehnoloških procesa i Operater hemijskih ispitivanja.

07.02.2019.

Održana obuka za članove Radne grupe koji će učestvovati u izradi standarda stručnih kvalifikacija iz sektora Poljoprivreda, prehrana, veterina, podsektora Veterina

U okviru reforme srednjeg stručnog obrazovanja i izrade modularizovanih i kreditno vrednovanih obrazovnih programa, Centar za stručno obrazovanje je 20.11.2018. godine, u prostorijama Centra za stručno obrazovanje, organizovao obuku članova Radne grupe za pisanje standarda stručnih kvalifikacija koji predstavljaju osnovu za izradu obrazovnog programa Veterinarski tehničar. Radna grupe će raditi na izradi dva standarda stručnih kvalifikacija: Veterinarski tehničar za kućne ljubimce, Veterinarski tehničar za farmske životinje.

07.02.2019.

Održana obuka za članove Radne grupe koji će učestvovati u izradi standarda stručnih kvalifikacija iz sektora Poljoprivreda, prehrana, veterina, podsektora Prehrana

U okviru reforme srednjeg stručnog obrazovanja i izrade modularizovanih i kreditno vrednovanih obrazovnih programa, Centar za stručno obrazovanje je 19.11.2018. godine, u prostorijama Centra za stručno obrazovanje, organizovao obuku članova Radne grupe za pisanje standarda stručnih kvalifikacija koji predstavljaju osnovu za izradu obrazovnog programa Pekar. Radna grupe će raditi na izradi četiri standarda stručnih kvalifikacija: Pekar za hljeb i peciva, Pekar za zahtjevne pekarske proizvode, Pomoćnik pekara za hljeb i peciva i Pomoćnik pekara za zahtjevne pekarske proizvode.

31.01.2019.

Zahtjev za obnavljanje licence CSO

U skladu sa Pravilnikom o bližim uslovima, načinu i postupku izdavanja i obnavljanja dozvole za rad nastavniku, direktoru i pomoćniku direktora obrazovno-vaspitne ustanove ("Službeni list Crne Gore", br. 023/14), kojim se reguliše rok važenja licence/dozvole za rad u obrazovno-vaspitnim ustanovama, u 2019. godini započinje se postupak obnavljanja licenci, pa shodno tome Centar za stručno obrazovanje objavljuje formu Zahtjeva za obnavljanje licenci (čl. 14 istog Pravilnika).

13.12.2018.

Uloga NVO u obrazovanju odraslih - publikacija (ENGL)

Godinama nevladine organizacije u Crnoj Gori realizuju različite aktivnosti namijenjene učenju odraslih, dajući na taj način značajan doprinos upotpunjavanju potrebnih znanja i vještina kojima se osigurava bolja zaštita interesa i prava građana i njihova adekvatna integracija u društvo. Stoga, ova publikacija sadrži upravo podatke o nevladinim organizacijama koje nastoje pružiti građanima Crne Gore mogućnost za lični razvoj i usavršavanje kroz uključivanje u različite aktivnosti učenja.

05.12.2018.

ODRŽANA ZAVRŠNA EPALE KONFERENCIJA NA TEMU „ANDRAGOŠKE KOMPETENCIJE NASTAVNIKA“

ODRŽANA ZAVRŠNA EPALE KONFERENCIJA NA TEMU „ANDRAGOŠKE KOMPETENCIJE NASTAVNIKA“

Centar za stručno obrazovanje, kao EPALE Nacionalni servis podrške, organizovao je završnu EPALE konferenciju, na temu "Andragoške kompetencije nastavnika", 30. novembra 2018. godine, u hotelu „Splendid“, u Bečićima.

04.12.2018.

ODRŽANA RADIONICA „EPALE ZAJEDNICA – OTVORENI PROSTOR ZA JAČANJE KAPACITETA ZAPOSLENIH U NSS-U“ U BUDVI

ODRŽANA RADIONICA „EPALE ZAJEDNICA – OTVORENI PROSTOR ZA JAČANJE KAPACITETA ZAPOSLENIH U NSS-U“ U BUDVI

29.11.2018. godine, u hotelu „Splendid“, u Budvi, u okviru manifestacije „XVII Dani obrazovanja i učenja odraslih“ koju organizuje Centar za stručno obrazovanje u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, i EPALE projekta, organizovana je radionica „EPALE zajednica -otvoreni prostor za jačanje kapaciteta zaposlenih u NSS-u“ za zaposlene u Centru za stručno obrazovanje.