Мања слова Већа слова РССВијести

07.12.2020.

Извјештај са годишње ЕПАЛЕ конференције „Изазови, развој и трендови у области дигиталног учења“

Извјештај са годишње ЕПАЛЕ конференције „Изазови, развој и трендови у области дигиталног учења“ Центар за стручно образовање је 02 – 03. децембра 2020. године у Будви (хотел Будва), одржао годишњу ЕПАЛЕ конференцију на тему Изазови, развој и трендови у области дигиталног учења. Конференција је одржана уз поштовање свих мјера које прописује НКТ. Догађају су присуствовала 42 представника образовних установа. Учесници конференције су у највећем броју били практичари (наставници и стручни сарадници), представници Центра за стручно образовање, Министарства просвјете, Завода за школство, Завода за запошљавање, Просвјетне инспекције, НВО сектора и др. С обзиром на веома ограничен број учесника, а исказано велико интересовање за праћење конференције, омогућен је ливе стреам пренос првог дана конференције и то путем зоом апликације, као и путем yоутубе канала Центра за стручно образовање. На овај начин конференцију су пратили представници различитих институција из Црне Горе, али и гости из региона.

03.12.2020.

Регионално усаглашен стандард занимања из области туризма и угоститељства

У оквиру регионалног пројекта ТО РЕГОС, који финансира Аустријска развојна агенција (АДА) средствима аустријске развојне сарадње (АДЦ) урађен је усвојен регионално заснован Стандард занимања Хотелско-ресторански техничар, нивоа ИВ1. Стандард занимања је рађен на националном нивоу од средине октобра до краја новембра 2019. године након чега су организована три регионална састанка у циљу усаглашавања докумената на регионалном нивоу између шест економија (Албанија, Босна и Херцеговина, Македонија, Црна Гора, Србија и Косово). Након усаглашавања, документ је почетком 2020. године дорађен на националном нивоу и усвојен од стране Савејта за квалификације. Пројекат је спроведен од стране Иницијативе за реформу образовања у југоисточној Европи (ЕРИСЕЕ) и партнерских институција.

01.12.2020.

Одржана обука радне групе за израду стандарда занимања из области Машинства и обраде метала са посебним акцентом на област Машинске енергетике и термотехнике

Одржана обука радне групе за израду стандарда занимања из области Машинства и обраде метала са посебним акцентом на област Машинске енергетике и термотехнике

18-19.11.2020. и 26-27.11.2020. године, у просторијама Центра за стручно образовање одржана је обука чланова радне групе за израду стандарда занимања из области Машинства и обраде метала, са посебним акцентом на област машинске енергетике и термотехнике. Обука је одржана у четири дана у мањим групама, поштујући мјере и препоруке надлежних због актуелног вируса ЦОВИД-19.

01.12.2020.

Одржан четврти састанак радне групе у оквиру ТО РЕГОС пројекта за развој националног стандарда занимања Монтер суве градње из области Грађевинарства и уређења простора

Одржан четврти састанак радне групе у оквиру ТО РЕГОС пројекта за развој националног стандарда занимања Монтер суве градње из области Грађевинарства и уређења простора

У оквиру регионалног пројекта ТО РЕГОС, који финансира Аустриан девелопмент агенцy, 26. и 28.11. 2020. године, у просторијама Центра за стручно образовање и путем апликације „Зоом“, одржан је четврти национални састанак у циљу развоја националног стандарда занимања Монтер суве градње, из области Грађевинарства и уређења простора, заснованог на регионалном стандарду занимања Монтер суве градње.

27.11.2020.

Одржана завршна конференција ИПА пројекта “Побољшање образовних програма и услуга у циљу задовољавања потреба маргинализованих група”

Одржана завршна конференција ИПА пројекта “Побољшање образовних програма и услуга у циљу задовољавања потреба маргинализованих група”

Завршна конференција ИПА пројекта „Побољшање образовних програма и услуга у циљу задовољавања потреба маргинализованих група" одржана је 23. новембра 2020. године у хотелу „Калампер“ у Бару, и имала је за циљ презентацију кључних резултата и активности током 15 мјесеци трајања пројекта, уз акценат на вриједност и препоруке за наредне активности.

24.11.2020.

Одржан четврти састанак радне групе у оквиру ТО РЕГОС пројекта за развој националног стандарда занимања Молер из области Грађеинарства и уређења простора

Одржан четврти састанак радне групе у оквиру ТО РЕГОС пројекта за развој националног  стандарда занимања Молер из области Грађеинарства и уређења простора

У оквиру регионалног пројекта ТО РЕГОС, који финансира Аустриан девелопмент агенцy, 19. и 21.11. 2020. године, у просторијама Центра за стручно образовање и путем апликације „Зоом“, одржан је четврти национални састанак у циљу развоја националног стандарда занимања Молер, из области Грађевинарства и уређења простора, заснованог на регионалном стандарду занимања Молер.

24.11.2020.

ЕПАЛЕ конференција „Изазови, развој и трендови у области дигиталног учења“

Центар за стручно образовање, као ЕПАЛЕ Национална служба подршке, организује националну ЕПАЛЕ конференцију на тему: „Изазови, развој и трендови у области дигиталног учења“, која се одржава 02-03. децембра 2020. године, у хотелу „Будва“, у Будви.

20.11.2020.

Приручник за самоевалуацију установа за образовање одраслих

Центар за стручно образовање који има улогу ЕПАЛЕ Националне службе подршке за Црну Гору издао је Приручник за самоевалуацију установа за образовање одраслих.

19.11.2020.

У оквиру пројекта ЕПАЛЕ потписани су споразуми о сарадњи из области образовања и учења одраслих

У оквиру пројекта ЕПАЛЕ потписани су споразуми о сарадњи из области образовања и учења одраслих

18.11.2020. године, у оквиру пројекта ЕПАЛЕ, директор Центра за стручно образовање, Душко Рајковић, потписао је меморандуме о сарадњи на плану националне ЕПАЛЕ промоције и подршке овог пројекта креативним идејама и иницијативама.

16.11.2020.

Одржан округли сто „Развој нових квалификација из сектора Здравство и социјална заштита“

У четвртак 12.11.2020. године, у просторијама Центра за стручно образовање одржан је округли сто на тему: „Развој нових квалификација из сектора Здравство и социјална заштита“.