Мања слова Већа слова РССВијести

21.06.2021.

Усвојени модуларизовани образовни програми који се примјењују од школске 2017/18, 2018/19, 2019/20, 2020/21. и 2021/22. године

Центар за стручно образовање је у складу са својим надлежностима, у периоду од 2017. до 2021. године урадио 65 модуларизованих образовних програма, који су усвојени на Националном савјету за образовање и примјењују се од школске 2017/18, 2018/19, 2019/20, 2020/21. и 2021/22. године.

21.06.2021.

Одржана завршна конференција ТО РЕГОС пројекта у Подгорици

Одржана завршна конференција ТО РЕГОС пројекта у Подгорици

Завршна конференција „Ка регионално заснованим стандардима занимања ТО РЕГОС пројекта“, одржана је 15. јуна 2021. године у Подгорици. Ово је била друга од укупно шест завршних конференција, које ће се одржати у свим економијама учесницама у пројекту: Албанији, Босни и Херцеговини, Косову, Сјеверној Македонији, Србији и Црној Гори.

18.06.2021.

Перцепција послодаваца који учествују у дуалном систему образовања

Привредна комора Црне Горе, у сарадњи са Центром за стручно образовање, организовала је 17. јуна 2021. године, презентацију истраживања: „Перцепција послодаваца који учествују у дуалном систему образовања о имплементацији овога процеса у Црној Гори“.

18.06.2021.

Одржана завршна конференција ТО РЕГОС пројекта у Београду

Одржана завршна конференција ТО РЕГОС пројекта у Београду

31. маја 2021. године, одржана је завршна конференција ТО РЕГОС пројекта у Београду. Ово је прва од 6 завршних конфереција које ће се одржати у свим економијама учесницама у пројекту: Албанији, Босни и Херцеговини, Косову, Сјеверној Македонији, Србији и Црној Гори.

18.06.2021.

Усвојени стандарди квалификација у оквиру ТО РЕГОС пројекта

31. маја 2021. године, на сједници Савјета за квалификације, усвојени су стандарди квалификација: Хотелско-ресторански техничар из сектора Туризам, трговина и угоститељство, као и Молер, Керамичар, Монтер суве градње и Подополагач из сектора Грађевинарство и уређење простора. Стандарди квалификација су урађени у оквиру регионалног пројекта „ТО РЕГОС - Тоwардс регионалy басед оццупатионал станадрдс” који је финансиран од стране Аустријске развојне агенције (АДА) од средстава Аустријске развојне сарадње (АДЦ) и усаглашен је између 6 економија: Албаније, Босне и Херцеговине, Косова, Сјеверне Македоније, Србије и Црне Горе.

14.06.2021.

Потписан Споразум о сарадњи Центра за стручно образовање и Оyкос Девелопмент компаније

Потписан Споразум о сарадњи Центра за стручно образовање и Оyкос Девелопмент компаније

14.06.2021. године, у просторијама Центра за стручно образовање потписан је Споразум о сарадњи компаније Оyкос Девелопмент и Центра за стручно образовање. У име компаније Оyкос Девелопмент Споразум је потписао, господин Филип Анђелић, а у име Центра за стручно образовање директор ЦСО-а, господин Душко Рајковић.

14.06.2021.

Одржана презентација финалних рјешења у оквиру реализације практичне наставе ученика ЈУ Средње електротехничке школе „Васо Алигрудић“ у сарадњи са ИЦТ Цортеx-ом

Одржана презентација финалних рјешења у оквиру реализације практичне наставе ученика ЈУ Средње електротехничке школе „Васо Алигрудић“ у сарадњи са ИЦТ Цортеx-ом

У недјељу, 13. јуна 2021. године, у организацији ИЦТ Цортеx-а и ЈУ Средње електротехничке школе „Васо Алигрудић“, одржана је презентација финалних рјешења коју су припремили ученички тимови ИИИ разреда у оквиру реализације практичне наставе код послодавца предвиђене образовним програмом: Електротехничар за развој веб и мобилних апликација.

14.06.2021.

Одржана панел дискусија на тему „Економско оснаживање породица и младих“

Одржана панел дискусија на тему „Економско оснаживање породица и младих“

10.06.2021. године, Центар за права дјетета Црне Горе организовао је панел дискусију на тему: “Економско оснаживање породица и младих” на Цетињу. Панел дискусија је дио активности предвиђених пројектом Центар за подршку дјеци и породици - Дневни центар, који је подржан кроз ИПА ИИ Програм Европске Уније и Црне Горе за запошљавање, образовање и социјалну заштиту, а који се реализује подсредством Директората за финансирање и уговарање помоћи ЕУ, Министарства финансија и социјалног старања и Дирекције за програмирање и имплементацију ЕУ фондова Министарства економског развоја. Пројекат је подржан и од међународне организације Саве тхе Цхилдрен која је дугогодишњи партнер Центра за права дјетета Црне Горе.

14.06.2021.

У оквиру пројекта РЕопен Доорс за тржиште рада припремљена група младих Рома и Египћана

Поводом завршнице реализације пројекта „РЕопен Доорс“ у којем су партнери Главни град и Едукативни центар „Монтенесофт“ одржан је округли сто подршке запошљавању припадника ромске и египћанске популације.

01.06.2021.

Одржан онлине састанак са наставницима Ресурсног центра „Подгорица“, у циљу пружања подршке планирању наставног процеса у оквиру модуларизованих образовних програма

Центар за стручно образовање је 19.05.2021. године, организовао онлине састанак са наставницима Ресурсног центра „Подгорица“, на њихов приједлог, у циљу пружања подршке планирању наставног процеса у оквиру модуларизованих образовних програма. У Ресурсном центру се изводи настава из два модуларизована образовна програма: Правно-административни техничар и Продавач. Састанак је одржан онлине преко апликације Теамс, а присуствовало је више наставника, координатори модуларизованих образовних програма и педагог.