Мања слова Већа слова РССВијести

04.02.2022.

Одржана обука за чланове радне групе који ће учествовати у изради стандарда стручних квалификација из сектора Рударство, металургија, хемијска индустрија, подсектора Металургија

Одржана обука за чланове радне групе који ће учествовати у изради стандарда стручних квалификација из сектора Рударство, металургија, хемијска индустрија, подсектора Металургија У оквиру реформе средњег стручног образовања и израде модуларизованих и кредитно вреднованих образовних програма, Центар за стручно образовање је 27.01.2022. године, у својим просторијама, организовао обуку чланова радне групе за писање стандарда стручних квалификација који представљају основу за израду образовних програма Техничар металургије и Обрађивач племенитих метала и легура. Радна група ће радити на изради четири стандарда стручних квалификација: Техничар индустрије алуминијума, Техничар индустрије челика, Обрађивач племенитих метала и легура у чврстом стању и Обрађивач племенитих метала и легура у течном стању.

25.01.2022.

Позив ученицима из области економије за учешће у „Зимском изазову у оквиру припреме за Међународну економску олимпијаду“ - ИЕОx WинтерЦхалленге (ИЕОx WиЦ)

ИЕОx WиЦ је отворено онлајн такмичење које је креирала ИЕОx заједница за све ученике млађе од 21 године. До сада је регистровано више од 450 учесника из 31 земље свијета.

11.01.2022.

Реализована манифестација „XX Дани образовања и учења одраслих“

Јубиларна манифестација „XX Дани образовања и учења одраслих“ реализована је у периоду од 01. до 21. децембра 2021. године. Главни организатор манифестације био је ЈУ Центар за стручно образовање, а координацију ове активности вршило је Одјељење за образовање одраслих и цјеложивотно учење.

10.01.2022.

Почетак реализације програма образовања за азиланте и странце под супсидијарном заштитом у Центру за образовање одраслих ЈУ Гимназија ”Слободан Шкеровић”

Почетак реализације програма образовања за азиланте и странце под супсидијарном заштитом у Центру за образовање одраслих ЈУ Гимназија ”Слободан Шкеровић”

Акционим планом за спровођење Стратегије о миграцијама и реинтеграцији повратника у Црној Гори (2021-2025) за 2021-2022. годину, предвиђене су активности које се односе на учење црногорског - српског, босанског, хрватског језика и књижевности и историје и културне баштине Црне Горе за азиланте и странце под супсидијарном заштитом.

10.01.2022.

Завршни догађај АСИQ пројекта у организацији Ресурсног центра за дјецу и младе Подгорица

Завршни догађај АСИQ пројекта - “Заједно за бољу социјалну инклузију и квалитетније образовање“ је организован је 28.12.2021. године у мултимедијалној сали КИЦ -а “Будо Томовић” у Подгорици.

10.01.2022.

Објављен конкурс ЗУНС-а за прибављање рукописа за 2022. годину

Обавјештавамо све заинтересоване ауторе да је Завод за уџбенике и наставна средства Подгорица објавио Конкурс за прибављање рукописа за 2022. годину, међу којима су наслови намијењени средњим стручним школама. Текст конкурса можете пронаћи овдје:

28.12.2021.

Позив ученицима средњих стручних школа за учешће у процесу мобилности у оквиру Е+ пројекта „Повезани кроз мобилност“

У оквиру Ерасмус+ пројекта „Повезани кроз мобилност“ („Цоннецтед тхроугх мобилитy“), Пројектни тим Центра за стручно образовање објављује позив за учешће у процесу мобилности који се односи на ученике који похађају образовне програме из области туризма и угоститељства (списак образовних програма је наведен у позиву). Друге области ће бити обухваћене наредним позивима.

24.12.2021.

Одржана накнадна обука координатора и педагога/психолога за праћење имплементације модуларизованих образовних програма

Одржана накнадна обука координатора и педагога/психолога за праћење имплементације модуларизованих образовних програма

Центар за стручно образовање је 20. децембра 2021. године, у просторијама Испитног центра, организовао једнодневну накнадну обуку координатора и педагога/психолога за праћење имплементације модуларизованих образовних програма у школској 2021/2022. години. Укупно је било 13 учесника обуке, од чега је било присутно 6 координатора и 7 педагога/психолога из средњих стручних и мјешовитих школа из више градова Црне Горе.

24.12.2021.

Одржана накнадна обука наставника за имплементацију модуларизованих образовних програма

Центар за стручно образовање је у периоду од 15. до 17.12.2021. године, организовао накнадну обуку наставника који реализују обавезне и/или изборне стручне модуле у школској 2021/2022. години у оквиру модуларизованих образовних програма из различитих области. Обука наставника је била дводневна, при чему је први дан обуке одржан онлине за све наставнике преко апликације „Зоом“, а други дан је одржан уживо са групама наставника. Укупно је присуствовало 29 наставника средњих стручних и мјешовитих школа из свих градова Црне Горе.

23.12.2021.

Одржан округли сто на тему „Подршка привреде у развоју нових квалификација потребних тржишту рада из области Машинства и обраде метала“

Одржан округли сто на тему „Подршка привреде у развоју нових квалификација потребних тржишту рада из области Машинства и обраде метала“

Одржан је онлине округли сто, због ситуације изазване пандемијом, на тему „Подршка привреде у развоју нових квалификација потребних тржишту рада из области Машинства и обраде метала“.